Bicskei motoros sétál a főutca járdáján, állok a buszmegálló előtt a fehérvári buszra várva, ő pedig  meg sem áll, de mosolyogva odaszól: "A Kistószegen építi már levert fészkét a gólya."   

 

"Hallgattak…

– Megszegted a Törvényt, és nem pusztultál el?

– Nem. Az ember adott meleget, az ember adott enni, s az ember 

adott Törvényt.

– Csodálatos!

– Az. De most megérkezett az én népem, vele minden, amit elvesztettem. Az ember látott, és tudja, hogy az ő Törvényéből már 

kirepültem…" 

 

Fekete István,  Kele

 

A természetnek nem lehet parancsolni - jegyezte meg később valaki. 

Védett gázlómadarunk, a fehér gólya azon a Hatház utcai, mai nevén Szent László utcai oszlopon építi újra fészkét, aminek eltávolításáról annak idején hírt adtunk.

 

Ma délután háromnegyed hétkor érkeztünk a Kistószegre. Az oszlopra felnézve már messziről látjuk, hogy a Bicskei Szó által a fenti bekezdésben linkelt írásunkban is javasolt fészekmagasítót sajnos nem tette fel "helyére" sem a város, sem az áramszolgáltató. 

18 óra 48 perckor az egyes hali (egyes halastó) felől szárnyal fészkére madarunk, csőrében száraz gallyal. Ez a fészek még meglehetősen a Csáki szalmája összhatást mutatja, inkább hasonlít szarkafészekre, mint a gólyáéra, (minden gólyától és szarkától elnézést kérek), ami elkészülte után szinte kosárszerűen képes összeállni - szép és erős lesz. Éppen ezért érdemes kisgyerekekkel is megszemlélni, megfigyelni akár az egész épülés folyamatát. Ez a mostani rész a gyűjtés, s mint minden épülő ház körül halmokban állnak az építőelemek, itt is hasonló a helyzet a fészekalkotó növényi maradványok beszállítása idején.  

 

Fészkük nemrégiben történt eltávolítását indokolhatta az a  tény is, hogy a fehér gólyák pusztulását leggyakrabban áramütés okozza. A villanyoszlopokra települő párok a legveszélyeztetettebbek, gyakran egész fészekaljak pusztulnak el így. Éppen a fészekmagasítóval oldható meg  ez a probléma, valamint a vezetékek megfelelő szigetelésével, ez azonban anyagi befektetést igényelne.

 Talán e veszély és egyebek miatt sem ide várták ezt a gázlómadarat, hanem a patak parthoz még közelebb, annak a háznak a kertjének végébe, ami előtt ez a kettős villanyoszlop is áll. A ház lakói segítségével egy fából készült, fészkelőhelynek kiváló, farúdon álló kosárszerűséget tettek a patak partra rúgó telek végébe. 

 

A madár mégsem ezt választotta magának, hanem régi jó helyét. Talán a magasabb volta miatt bízik jobban az oszlopban? Vajon észrevette egyáltalán az új alternatívát? Azt pedig külső szemlélőként is csak valószínűsíteni lehet szokásaik alapján, hogy az a vándor tért vissza, aki eddig is itt élte életét. 

Bízunk benne, hogy egy másik kistószegi Kele fészekalja ott, a kertvégében épül meg...  

Izing 

Fotó: Kurucz Viktor 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát ez fantasztikus!
gratulálunk GÓLYA !
Úristen visszajött a gólya. Vajon valaki értesítette a Madártani Egyesület bicskei tagjait? Vajon a polgármester soron kívül foglalkozik az üggyel? Egyáltalán Barroso Úr lett értesítve?
@fotex6: Ezek a gólyák pici gyerekkorunk óta itt fészkelnek,sőt már előtte is az utcában költöttek minden évben! Óvodás csoportok sokasága sétál le minden évben megnézni őket, mert igenis a kicsiknek ez nagyon nagy szám! Védett madár a gólya, és a mi városunknak is vigyáznia kellene rájuk!Nagyon sokan figyelemmel kísérik őket tavasztól őszig és gyönyörködnek bennük, mikor például repülni tanulnak a fiókák, hozzá tartoznak a kistószeghez!!! És lehet ez nem világméretű hír, de nekünk Bicske lakóinak igenis az!!!
@fotex6:

Bármilyen hihetetlennek tűnik is, de bizony vannak, vagyunk páran akiknek az a gólya, ott jelentéssel bír. GYermekkorunk része volt és azóta is figyeljük, jön-e már hírdetni a tavaszt, melegedést!
Nem kellett sem madártani egyesület, sem a polgármester, pusztán elég egy pár szem és egy szív, hogy észrevedd! Látom, valamelyik hiányzik. Gyanítom a szem nem, hiszen ide írtál, bár létezik ugye a Braile...............
Barroso úr értesítésével pedig éppen téged vártunk!
További örömteli napokat!
@fotex6: Köszönöm kérdésed, megkaptam az értesítést. A póginak kiadtam a feladatot, téged pedig előjegyeztelek egy rektális anoszkópia vizsgálatra, melyet a gólyák fognak végezni.

Üdv A Madártani Egyesület elnöke, miniszterelnök, Dr. Vég Béla Proktológus főorvos
Természetesen nem vagyok a gólya ellen, sőt kistószegi révén hasonló dolgok fűznek hozzá mint titeket.
A korábbi cikk túlfűtöttségére utaltam. Ott volt említve, hogy értesíteni kell a Madártani Egyesületet, polgármestert... Gondoltam akkor a visszatérésről is szólni kellene ugyanazoknak akiknek korábban nem. :)
@salvadordali: Hát ehhez az értelmi szinthez csak gratulálni tudok.
fotex6 lényeget finoman elhallgató első megszólalásodhoz teszem hozzá, hogy a gólyafészek leveréséről írott első cikkemben kifejezetten hiányoltam, hogy Tessely Munkahelyteremtő Zoltán, Bicske Csabdin élő polgármestere és kibővített titkársága, az alpolgármester és semelyik képviselő nem tartotta fontosnak a környéken élőket avagy bicskei környezetvédőket arról egy darab összetett mondatban értesíteni, h miért, milyen okból verik le védett madár fészkét szinte városunk központjában, hogy részt vesz benne a madárvédő golyókapkodó hatóság is, és hogyan próbálják majd kompenzálni. Már érthető? :) mert mint látod, mások értették :)
@I.A.: Kedves I.A. Köszönöm az értelmes hozzászólást.
A polgármester bírálásában egyetértünk. Ezzel nincs probléma.
De azért tegyük a szívünkre a kezünket... komolyan elvárjuk egy polgármestertől és hivatalától, hogy ilyen fajsúlyú dologban eljárjon és tájékoztasson?
Szerintem nincs az országban, sőt tőlünk nyugatra olyan tízezres város, ahol a polgármester ezzel foglalkozni tudna. De utána lehet nézni...
Kedves Fotex6 igen, komolyan elvárjuk egy európai település civilizált vezetésétől ezt, mert a világ jelenlegi siralmas természeti állapotában igenis elvárható intelligens vezetőtől (a maguk milliós és sztem kifejezetten érdemtelenül magas jussa mellett) ha egy védett madár fészkét el akarják távolítani a település közepén, akkor a területileg illetékes képviselő vagy az alpolgármester vagy a polgármester, vagy a médiatitkár vagy személyi titkár, vagy a hivatali titkár vagy mind együtt közös nagy össztáncban, az adóforintból működő helyi tévé, a város portálja és minden külső sajtókapcsolat bevonásával tájékoztatnia kell a lakosságot arról, mit miért tesznek! Azt gondolom, egy becsületes, városát ismerő és szerető polgármester, akár napirendre is tűzi ezt a lépést, hogy mindenki előtt Napnál világosabb legyen, mi készül és miért szükséges. Szaktanácsom szintén 0 Ft + Áfa, legközelebbi fészekleverésnél meg lehet fogadni. Igen, kedves fotex6, megkockáztatom, kezemet a szívemre téve, hogy egy bicskei gólyafészek sorsa nagyobb fajsúlyú ügy, mint Schmitt Pál ex-elnök bicskei protokoll látogatása volt :)
@I.A.: Álmodozni lehet, de ettől még a realítások talaján maradva bizony nem lesz rá ideje soha.
Mégegyszer mondom nem vagyok a polgármester híve, sőt...
Csak szerintem nem kell mindig minden helyzetben apropót keresni, amit a számlájára lehetne írni.
Kedves Fotex6!

A Polgármester úr annak idején felesküdött,arra,hogy Bicskét szolgálja.
Nem árt néha ha foglalkozik a pornép dolgaival is.Jót tenne a népszerűségének,ami mostanság a 0-val egyenlő!És tudomásom szerint a gólya védett madárfaj,már az eszmei értékénél fogva is,fontos szerepet játszik,hagyományainkban miért ne védenénk,és óvjuk azt ami még megmaradt....
süti beállítások módosítása