Az egykori Pósfai ház (Szabadság u. 32.) a fesztivál ideje alatt a mese és a zene udvarává alakul át. Meseillusztrátorok, meseterápiás foglalkozások várják a közönséget, valamint dalolós-játékos foglalkozások a legkisebbeknek. A Bélaműhely hangszercséplőjét és különleges hangszereinek bemutatóját nem csak nézni és hallgatni lehet majd, hanem kis időre a zenekar tagjává válni, sőt vezényelni is őket - experimentális zene experimentális hangszerekkel és játékkal. Szombat este egy különleges dobos koncerten lehet ellazulni és együtt dobolni, vasárnap pedig lovaggá válhat kicsi és nagy. És ezek mind egy hatalmas, zegzugos kertben.

PROGRAM BEMUTATKOZÓK

„Tündérmesék a Tündérvölgyben”

Utazás mesék szárnyán a magyar tündérmesék világába – mesemondás, meseértés, mesék a mindennapokban

„Kilenc éve találkoztam Boldizsár Ildikóval, aki megnyitotta a mesék világát előttem is. Akkor kezdtem újra, felnőtt fejjel meséket olvasni, hallgatni. Legutóbbi szakdolgozatomat a mesék erejéről, s annak az anya-gyermek kapcsolatban megjelenő hatásáról írtam. Hiszek abban, hogy a ma emberének is nyújthatja ugyanazt a mese, mint elődeinknek: eligazít, kiigazít, megadja a várt útmutatást. Életelemem az alkotó tevékenység: kötés, horgolás, nemezelés. A kettő együtt pedig szenvedélyes szerelem...”

Schneider Gabi, pszichopedagógus

Bélaműhely - könnyűzenekar ès sound art

hangszercsépelő - ahol kipróbálhatod egyedi hangkeltő eszközeinket.

jam - ahol együtt játszhatsz a zenekar tagjaival.

és karmesterjáték - ahol szabadon vezényelheted a zenekart.

A Bélaműhely 2007-ben, Budapesten alakult. Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből, bicikli és számítógép alkatrészekből, teknőből, serpenyőkből és papírdobozokból készítenek hangkeltő eszközöket Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen.

Eszközeik készítésekor nem a tökéletes hangzás kialakítására törekednek, hiszen arra már ott vannak a jól bevált hangszerek. Éppen a tökéletlen hangokból, felhangokból próbálnak erényt kovácsolni, új, számunkra is meglepő hangzásvilágot kialakítani.

Magocska-dalocska

Hosszú évek óta hintem a dal-magocskákat a kis gyermek-veteményesekbe. Olyan ez, mintha kertész volnék, hisz a sok törődés gyümölcseként végül együtt énekelnek, játszanak a babák és mamák. S miközben mulatunk, fejlődik a szókincs, a beszéd, a mozgás, a ritmusérzék. Bejárunk erdőt-mezőt falovacskán, éhség ellen kását keverünk, dombocska tetején nyulacskát kergetünk, ha elfáradunk, lecsücsülünk, napot hívogatunk, lábat lóbálunk… Tovább is van, mondjam még? Nem folytatom, inkább gyere el 0-3 éves korú babáddal a Magocska-dalocska foglalkozásomra, hogy együtt kalandozzunk!

Kerekesné Vincze Judit
fejlesztő pedagógus, 3 gyermek édesanyja

Kerekítő

Cirókázós-lógázós-dögönyözős-éneklős-mondókás móka 0 és 3 év közötti babáknak és szüleiknek. Ölbeli játékok, sétáltatók, népdalok és furulyaszó. Játszunk, éneklünk, mozgunk együtt!

Farkas Kati, óvodapedagógus és –vezető, Kerekítő foglalkozásvezető

Mesék a Papírszínházból

A program egy-egy mesét mutat be a gyerekeknek a Papírszínház segítségével. A papírszínház vagy kamishibai Japánból ered és hazájában nagyon népszerű, a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. Óvodás korosztálynak ajánljuk, de általában a kisiskolások is szívesen hallgatják. Méretei miatt kb. 20 fő tud részt venni 1-1 mesén!

Farkas Kati, óvodapedagógus és –vezető, Kerekítő foglalkozásvezető

Történelmi és mese játszóház, apródbemutató, lovagi játszótér

A közönség apródbemutatót láthat lovagok és apródok közreműködésével, melyhez kapcsolódik kiképzési és csatabemutató, továbbá egy mese eljátszása sok csatával, Árpád kori fegyverzet és viselet bemutatóval. A bemutató során a fegyvereket, páncélokat, ruhákat ki- és fel lehet próbálni, valamint egy lovagi játszótéren a gyerekek próbára tehetik magukat. A programot a Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület mutatja be, Tóth Tihamér vezetésével.

Dobbanások – Dobkóstoló

A Dobkóstoló játékos bevezetés a nyugat-afrikai dobzenébe, aminek nem titkolt célja, hogy egy közös nyelv, a ritmus segítségével közelebb hozzunk egymáshoz kollégákat, barátokat vagy akár teljesen ismeretlen embereket, és közös élményt adjunk nekik.

Meseillusztrátorok és Csodaceruza

A vásárban, valamint az udvarban megtekinthetitek és megvásárolhatjátok kortárs gyermekkönyv-illusztrátorok szebbnél szebb képeit, valamint a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat gyerekeknek és felnőtteknek szóló kiadványait. A Csodaceruza mesés és foglalkoztató magazinjával való ismerkedésben Sándor Csilla segít nektek szombaton és vasárnap (pontos időpontok a napokban kerülnek meghirdetésre a honlapon. Figyeljétek!).

Az udvarban lehetőséget nyújt a Bárányfelhő játékbolt gyerek társasjátékok kipróbálására, melyek a vásárban is megvásárolhatóak

 

Aug. 24. 

17.00 – 17.40 Mesék a Papírszínházból Farkas Katalinnal

 

Aug. 25. 

10.00-10.30 Magocska Dalocska – zenés, játékos foglalkozás 0-3 éveseknek

10.30-14.30 Bélaműhely – hangszerbemutató, hangszercsépelő jam gyerekeknek és felnőtteknek, karmesterjáték
www.belamuhely.com

15.00-16.30 „Tündérmesék a Tündérvölgyben”
Utazás mesék szárnyán a magyar tündérmesék világába – mesemondás, meseértés, mesék a mindennapokban

16.45-17.15 Kerekítő Mondókás Móka Farkas Katalinnal

19.00- Dobbanások – Dobkostoló Dobkoncert

 

Aug. 26. 

10.00-10.30  Magocska Dalocska – zenés, játékos foglalkozás 0-3 éveseknek

10.30- 11.00 Mesék a Papírszínházból Farkas Katalinnal

15.00-: Vértes Hagyományőrző Egyesület – Népi Játszóház, lovagi játszótér

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása