jegenyefatérkép2.jpg

Szinte minden illetékes képviselő, polgármester és alpolgármester előtt ismert a bicskei Jegenyefa utca állapota. Számunkra Ragályi László, a szomszédos Losonczi utcában  élő Bicskei TC szurkolótársunk jelezte jóval korábban egy hazai mérkőzés után, hogy ballagjunk már föl a Jegenyfa nevezetű utcába, nézzünk körül és tegyünk érte a helyi nyilvánosság erejével, hogy ennek a városhoz méltatlan állapotnak véget vessen  végre az irányítás, az összefogás vagy bármi. Ez a gyalázatos szemétbánya, ami a közegészségügyre és környezetre egyaránt veszélyes - szomszédságában áll az Akácfa utcai lakótelepnek és a Bicskei TC  sporttelepének, például a 2008 óta nagy erőkkel épülő műfüves edzőpályának. Az Akácfa utcában azoknak az újonnan épített családi házaknak a kertjei rúgnak ki erre az összemocskolt területre, amik a pálya fölött, az Akácfa utcával párhuzamos négy emeletes hosszú tömbházzal szemben állanak. Mi az Erőmű tóhoz kivezető út magasságban nem az Erőmű tó felé fordultunk Ossamah doktor úrral, hanem jobbra és így értük el a Jegenyefa utcát. Itt nincs sok ház, de igen sok közművesített telek. 

Trágyát, sittet, minden fémtől megszabadított  egykori hűtőszekrények romjait, háztartási és ipari hulladékot észlelni lehet Bicske város birtokán. Mostanában azt hallottam, hogy a Zöld Bicske nevű cég image költségei 4 millió forintra rúgtak. Talán itt kellett volna belőle rendet rakni, talán vissza kellett volna ennyi pénzből hozni azt a lehetőséget, hogy helyi lakosok félévente egyszer egy utánfutó szemetet bevihessenek ingyen. Szaktanácsom 0 Ft+Áfa/hó Bicske Csabdin élő polgármesterének, akinek térképet is mellékeltünk. A környéken élők elmondása szerint a szeméttömeg még több szemetet vonz, tehát úgy tessék elképzelni a bicskei Jegenyefa utcát, hogy a még beépítetlen telkek melletti utat végigrakták mocsokkal. Azt mondja egy helyi, hogy őt nem érdeklik a választások. Nem az ő biznisze. És nem négy évente kellene rendet tenni egy városban itt-ott, imitt-amott térkövezni egy kiadósat, hanem folyamatosan, négy évig rendet kéne tartani és józan ésszel építeni, fejleszteni a várost és óvni minden újonnan  megteremtett dolgot. De azt azért elmondta, hogy míg a szomszéd faluban stadion épül, addig a járási székhely focipályája mellett illegális szemétlerakót tűr meg Tessely Zoltán polgármester, aki a BTC elnökségének is tagja. Ez természetesen nem a BTC ügye, de ha egy európai kisvárosban egy sportklub, egy évszázados múltú labdarúgóklub mellett, aminek vezetőségében ott az országgyűlési képviselő, aki polgármester is - ilyen egészségre és környezetre ártalmas helyzet nem maradhatna egy percig sem. Akkor azt összefogással nagyon gyorsan rendbe kell tenni. Mert a városnak nemcsak azokkal a részeivel kell ám foglalkozni, amit sokan látnak és nagy a forgalom! Az elmondások szerint a területre nemcsak a környéken élő romák hordanak szemetet, hanem mások is, és nem csak romák felfedezték fel a lehetőséget. A helyiek azt mondják, hogyha ide konténereket pakolna a Zöld Bicske, ők szívesen segítenének családjukkal a bepakolásban. Az is jó lenne, ha közmunkások és/vagy térfigyelő technika vagy bárki más figyelné, őrizné a területet a rendbetétel után, hogy ez ne ismétlődjék. Volt hogy innen sittszállítmánnyal megrakott pótkocsis autót fordítottak vissza az ott élők. Megmondták neki: ha nem húz el innen  azonnal, hívják a rendőröket és szóltak az asszonyoknak, hogy fényképezzék a rendszámokat. Szóval ezen a területen itt lenne az ideje rendet tenni.

Az érintett területen nincs önkormányzati tulajdon, ahol a sok szemét van, az magánterület, bár valóban, már részben közművesítve várja a fejlődést.
Pozitívumként el kell mondani, a "Te Szedd!" alkalmakkor ezt a területet is ki szokta takarítani a város tenni akaró része, a helyzet mindig újratermelődik.

Itteni helytállásra nem például a gimnazistákat kell kivezényelni, hanem a helyi képviselőnek kell magát és barátaqit összekapni az ott élőkkel együtt. Ide rendet rakni nem gimis kell, nem is BTC drukker, mert nekik biztosan nincs semmi közük az itt kialakult állapotokhoz.

Például a Roma nap költségviseléséért cserébe ennyit megtehetnének az ott élők. Ennek tanító jellege is lenne, hogy saját asztaláéra senki ne...
Amikor a város saját költségén, vagy a Zöld Bicske révén elszállítja, a "lerakó" azt látja, hogy ezt is megoldották helyette, vagyis jöhet a következő adag. Miközben a város által erre fordított pénzből lehetne újabb térköves járdát építeni.

Hasonló állapotok vannak a volt iparvasút Dankó utca mögötti részén is. Szintén jól mutatja, hogy nem a kertvárosból hordják oda a szemetet.

Szintén érdemes lenne vizsgálni - most már saját céggel kooperálva még könnyebb - hogy vajon a péró lakossága hogy is áll hulladékszállítási szerződésekkel.
Jó ötlet a fél m3 beszállítási lehetőség visszaállítása, de amikor minden lerakással ártalmatlanított tonnánként 3, majd 6 ezer forintot fizetni kell a törvény szerint a szolgáltatónak az állam felé, be kell látni, hogy ez csak látszólag ingyenes.

Ez döntötte be a legtöbb szolgáltatót.

Minket ne döntsünk be. A nagy nemzeti együttműködésben futhatná erre is. 

 

 

Az alábbi nagyított műholdképen is látszanak a szemétbuckák. 

Izing 

 

jegenyeműhold.jpg

 

 

 

 

 

 

jegenye.jpg

 

 

hűtttttő.jpg

 

 

sitt.jpg

 

 

 

 

 

 

nokiatorony.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha végre rendbetennék a területet, majd utána kamerákkal figyelnék, azzal megoldódna az is, hogy végre nem lehetne rendszeresen kifosztani a Losonczi utcai telkek konyhakertjeit, lecsupaszítani a termő gyümölcsfákat, kihúzgálni a krumplit, zöldséget, aminek termesztésével sok ember sokat dolgozott - hát ez már tényleg maga lenne az álom. Talán most végre odafigyelnek erre az eddig elfelejtett területre, ez nagyon szép lenne.
Kötelezővé kéne tenni minden bicskei lakosnak a szemétszállítás díját!
süti beállítások módosítása