Terjed Bicskén egy tévedést magában hordozó, nagyjából 100 %-os meggyőződés, miszerint a Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon a január elsejétől megszűnő Menekülteket Befogadó Állomásra költözik.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő magánbeszélgetésünkben feltett kérdésemre válaszolva elmondta, hogy meg kell várni az intézmény jövőjét illetően a folyamatban lévő kényes ügy lezárását.

A jelenlegi szándék szerint elmondható, hogy a Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon marad a helyén, de a már meglévő és a remények szerint a lovarda területével kibővülő gyermekotthoni birtokon új családotthonos ellátás lehetősége épülhet ki - tette hozzá.

A kastély utóbbi években jelentős mértékben felújított épületét - ha nem is teljesen -, de elhagyja a Gyermekotthon intézménye és a gyerekek, de az iskola, a tornaterem valamint a konyha és az étterem továbbra is meglévő szerepét tölti be. Ez a kastélyprogramban kidolgozott elképzelés, amely ebben a formában és keretből jelen állás szerint nem fog megvalósulni - fejtette ki a képviselő.  

Hogy a Gyermekotthon területén fekvő kastély épületének fenntartása pontosan kinek a feladata lesz, hogy régi falain belül milyen funkció gazdagítja majd Bicske városát, erre a jövőben születik meg a válasz - zárta Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, aki a napokban Böjte Csaba ferences szerzetessel is találkozott és tanácsot kért a helyes álláspont kialakítására a bicskei gyermekvédelmi intézménnyel kapcsolatban.  

Ismert, hogy a szintén felújított parkban, a mai gyógynövénykert helyére terveznek építeni valamint megvásárlásra kerül egy olyan jól hasznosítható ingatlanegyüttes is, aminek telke - egy időben strand volt és ott tartották a búcsúkat - valaha a kastély kertjéhez tartozott.

A cikk írója teszi hozzá, tehát ez már az ő véleménye: mégiscsak megmarad a kérdés, hogyha megüresedik a kastély, mi lesz a sorsa? Erre minden lokálpatrióta választ szeretne kapni, hiszen az elmúlt évtizedekben egyre teljesebben Bicskéhez tartozott a Batthyány-örökség.

Állami fenntartású intézmény működött benne, a fenntartó vállalta költségeit. ha az önkormányzaté lett volna, mára nagyjából úgy nézne ki, mint a "Hegyikastély", vagyis a mauzóleum és a csillagda.

A lakóotthont a Bem utcai alsó sarokban építhetik, a Fejérvíz irodájával szemben. Ott a gyógynövénykert. De meddig tart majd megosztani azt a kis csücsköt és máris le van választva?

És meddig tart levenni a konyha és étterem valamint iskola területét?

Jó, ez csak amolyan féltő gyanakvás....

Az eddig nyilvános hírek egyébként szerencsére Tessely Zoltán országgyűlési képviselő állítását támasztják alá. Egyelőre? Reméljük, hogy végig.
Legyen úgy, hosszú távon is, ahogyan nekem mondta.

Mert a Gyermekotthon vezetése negyedszázadon át azért is dolgozott, hogy a város legjelentősebb építészeti örökségének kapuit sarkig tárhassa Bicske lakossága előtt kulturális, közösségi rendezvények méltó helyszíneként.

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása