Golfpályák hitelre várva

2009.08.10. 10:52

Lehet, hogy mégsem válik Magyarország Közép-Kelet-Európa golfparadicsomává - a korábbi évek lázas golfpálya beruházásai ugyanis túl kockázatos, vagy legalábbis túl későn megtérülő befektetéseknek számítanak, a projektekhez támogatást nyújtó bankok pedig, a gazdasági válság pofonjától még szédülve inkább nem adnak újabb hitelt a golfturizmusban gondolkodó vállalkozásoknak. Egyenlőre legalábbis - ez derült ki a Fejér megyei golfpálya építők jelenlegi helyzetéből.

Megyénkben egyetlen működő, nagy volumenű, s többségében külföldi vendégeket fogadó golfpályája az alcsúti Pannónia Golf Klub, amely a válság ellenére is láthatóan jól van , a látogatók ugyanis továbbra is szívesen jönnek.

- Közel 10 százalékos veszteséggel számolunk idén, de ez gazdasági szempontból egészséges arány, hiszen a vállalkozás tőkéje stabil - nyilatkozta lapunknak Laczkó Zoltán üzemeltetésvezető, aki azt is elárulta, hogy az utóbbi időben egyre több szlovák vendég érkezik hozzájuk, ezért számukra igyekeznek több versenyt szervezni, s így behozni azt a pár százalékos lemaradást. Az alcsútdobozi klub befektetői időben ébredtek, a pályát ugyanis 1996-ban adták át, így volt elég idő arra, hogy népszerűvé tegyék pályájukat, ám azt még mindig nem mondhatják el magukról - így, a tizenharmadik szezon idején sem -, hogy befektetésük megtérült. - A huszonötödik év után talán már erre is sor kerül - tette hozzá Laczkó Zoltán.

Valószínűleg ez az, amit tudnak a bankok, s talán ezért is visszakozott a csákberényi golfpálya-beruházást finanszírozó pénzintézet, meglehetősen nehéz helyzetbe hozva ezzel a Hungarian Golf Development Kft.-t, melynek neve alatt fut a projekt.

- Egy időre valóban szüneteltetnünk kell a beruházást - mondta Szilassy Szilvia gazdasági igazgató. - Ígéretet kaptunk a finanszírozó banktól a teljes projekt támogatására, ám ez nem történt meg. Keressük a további lehetőségeket.

A projektnek, ahhoz, hogy folytatni tudja a munkát, 2 millió euróra lenne szüksége, a beruházás összköltsége pedig 12 millió euró körül lenne. Eddig 3 milliót költöttek a csákberényi területre, de még az első kilenc lyukat sem alakították ki.

Nem így Bicskén, ahol a tizenkét lyukú pálya tereprendezésének 60 százalékán már túl vannak, a helyszínen megtekinthető az a mintavilla is, amelyhez hasonlatos lakóingatlanokat terveznek a Póctetőre a befektetők. A helyzet azonban itt is meglehetősen érzékeny, a magyar-ír befektetőcsoport ugyanis most épp úgy hitelre vár, ahogy a csákberényi.

- A projektfinanszírozó bank ugyan nem fagyasztotta be a hitelt, csak később tervezi annak kiadását - vázolta helyzetüket Pál Kata, a Budapest Gate kommunikációs munkatársa. A bicskei projekt munkáját azonban nem csak a válság, de a városi adminisztrációs folyamatok is lassították, évekig vártak ugyanis arra, hogy ingatlanjuk egy részét belterületbe vonják. Ez most, két hete megtörtént, aminek persze nem örülhetnek felhőtlenül a befektetők, hisz a bank parkolópályára tette projektjüket, így nehezítve az építkezést. A tervük mégis az, hogy szeptemberre végleg elkészül, s be is rendezhetik mintavillájukat, novemberben pedig az út- és közműhálózat kiépítésének is nekifoghatnak. A további tervekről, lehetőségekről pedig majd a világ gazdasági elitje dönt - talán épp két golflabda gurítása között.

Forrás: fmh.hu 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása