Mint ismeretes, az atv.hu hírének megjelenése után, ami azt a kérdést feszegette, hogy vajon Mészáros Lőrinc cégtulajdonos kedvéért törölte-e el a telekadót Bicske önkormányzat képviselő-testülete - miután majdnem 300 hektáros bicskei határában fekvő belterületi ingatlant megvett  -, az atv kérésére később Pálffy Károly polgármester is nyilatkozatot tett, amit lenn teljes terjedelmében megtalálható.

Sokak számára ismert, hogy Bicske polgármestere a munkahelyteremtő szándékkal indokolta a telekadó eltörlését, ami minden cégre vonatkozik, tehát a Pálffy-magyarázat lényege, hogy ennek semmi, de semmi köze nincs a póctetői belterületi birtokhoz. .  

Mindez a polgármesteri kommentár hamis magyarázkodásnak tűnik. Főleg, ha szemügyre vesszük Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2013. (XII.2.) önkormányzati rendeletét - amit most töröltek el.   

    

"Adómentesség

 

 15. § (...)

           (2)  Ha a vállalkozó a tulajdonában lévő beépítetlen telket vállalkozási tevékenység céljára használja és a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségének eleget tett, valamint új munkahelyeket teremt Bicske városában, az első három adóévben adómentességre jogosult."

Így volt eddig. Ezt a munkahelyteremtést szorgalmazó adórendeletet szüntették meg "Munkahelyteremtés" varázsszó indoklással. Lózung. Mintha kivágnának egy életerős, senkit és semmit nem bántó fát természetvédelmi indoklással.  

Szerintem az érvelés azért hamis,  mert a fölidézett - immáron hatályon kívül helyezett adórendeletben éppen azok az adómentességek voltak biztosítva, amikre most Pálffy Károly hivatkozik az eltörlés okát magyarázva. 

A módosított, jelenleg hatályos rendelet úgy keletkezett, hogy egyszerűen csak kitörölték a céges telekadónemet egy az egyben - így mindenkire vonatkoztatva, feltételek nélkül eltörölték. Ezzel persze alapot teremtve M.L részére adott kedvezménynek is -  akkor is, ha nincs munkahelyteremtő szándéka. Akkor is, ha a következő telekbirtokosnak bárhol Bicske közigazgatási területén nem lesz munkahelyteremtő szándéka.
Tehát munkahelyteremtést óhajt szavai szerint Bicske polgármestere, miközben cselekedetei szerint eltöröl egy munkahelyteremtésre motiváló adópasszust.   
 
Ha valóban ezzel szerették volna ösztönözni a munkahelyteremtést, akkor a korábbi, feltételhez kötött adómentesség valóban ösztönzés lett volna, akár hosszabb távú adómentesség kiterjesztéssel, vagy munkahelyszámokhoz kötött sávos kedvezménnyel.
Vagyis: Bicske érdeke nem az lett volna, hogy elessen ettől a bevételtől egy az egyben, hanem hogy a város megkapja a maga adóbevételét és arra ösztönözze az új tulajdonost, hogy tényleg kezdjen valamit a területtel - hogy kevesebbet vagy semennyit kelljen telekadóznia. 
Ez tehát nem indok. Nem ok. Nem érv. Nem magyarázat. Ez átgondolatlan etetés Pálffy Károly részéről. Amit kevesen kajálunk be. 
Ha viszont azt akarjuk, hogy maradjon a terület zöldben - akkor mondhatta volna a választott vezető azt is, hogy a Póctető esetében nem lehet érdekünk a mielőbbi beépítés - mert úgy szép ahogy van - ezért eltöröltük a beépítésre ösztönző ukázt.
Ezen is mosolyogtunk volna, mint hiteltelen magyarázat-erőlködésen, de ez legalább már nem állítja azt, hogy nem az új nagy bevásárláshoz kötődik a bicskei rendváltozás. Tehát közelebb járt volna az igazsághoz. 
A Póctető gyűjtőnévért elnézést. Így szoktam meg. Pócaljának nevezem a lejjebbi részt, Póctetőnek gyűjtőnéven a följebbit.
A kb. 280 hektárból az 280-szor 10 ezer szorzattal kapjuk meg a terület négyzetméteres területét. Az eltörölt rendelet szerint

 

Az adó mértéke

ennyi volt:

14. §    A telek-adó mértéke:

a) a vállalkozó tulajdonában lévő beépítetlen telke után:              50,- Ft/ m²/év

b) magánszemély tulajdonában lévő beépítetlen telek után:                      10,- Ft/m2/év. 

 (Magánszemélyek továbbra is fizetnek telekadót.) 

Mindehhez hozzátartozik, hogy tényeket sorakoztató írásunk fő témáját jelentő rendeletnek a nem magánszemélyek tulajdonában lévő belterületi ingatlan után - céges, munkahelyet adó, újakat teremtő objektumok -, 1141 forintot építményadót fizetnek négyzetméterenként/év. Egy 500 négyzetméteres csarnok, műhely, raktár, áruház - mind már munkahelyet adó épület - közel 600 ezer forint/év. Egy árufeltöltő féléves jövedelme. Kérdezem: ha valóban munkahelyteremtésben való érdekeltség miatt töröl el telekadót cégeknek a városháza dicső grémiuma, akkor hogy-hogy nem érinti a már működő, dolgozó, munkahelyeket már most is adó cégek építményadóját is?!  

Jó, hogy van új gazdája  a Póctetőnek, saját tőkével rendelkezik, hitelállománya nincs vagy alig. De nem személyválogató módon kellene kedveznünk - egyiktől követeljük, másiknak pedig segítünk nem fizetni. Teszik azt azok, akik annyiszor - többször bizonyára joggal - kérték  számon az igazat. De az igazat nem elég számon kérni, igaznak is kell maradni.

     
Érdekes továbbá, hogy ez a rendeleteltörlős "meglepi buli", amivel komoly bevételtől esünk el és komoly kedvezményt adunk - tékozló koldusként tesszük -, érinti a Bicskei Tűzoltókat és a Bicskei Polgárőröket.
Hamutipróink ugyanis eddig évi 10 önkéntes vonulás igazolása ellenében nem kellett, hogy a Tessely-féle megduplázott építményadót kifizessék házaik után. Egészségüket, életüket teszik kockára. 
A Bicskei Polgárőrök évi 20 szolgálat esetén mentesültek ez alól. És ez a rendelet ezt is eltörölte, ha jól értem  és mivel nem volt olyan képviselő, aki a bicskei emberek érdekében ez ügyben apellált volna, kénytelenek vagyunk ezúttal is megtenni mi. Mert a polgárőrök is tesznek a városért eleget. 
Adjátok meg Istennek, ami Istené. A császárnak ami a császáré. A népnek meg ami a népé.
Pálffy Károly figyelmébe ajánljuk, hogy a következőkben ne a közvagyonból, ne a közpénzből nagylelkűsködjön, ha valaki neki valamiért szimpatikus és fontos - ezt inkább talán intézze a saját vagyonából. Előre is köszönjük.
Ha pedig valamit az országos nyilvánosság előtt magyarázni kényszerül, inkább a valóságot és igazat részesítse előnyben  - jobban szeressük szeretjük. 
Annyi valóban javára írandó az új rendeletnek, hogy a Bicskén mindenkit érintő (már aki bevallja - A szerk.) építményadó változatlan mértékű, nem növelték, bár mint látják a BÖT és a Polgárőrök kedvezménye megszűnt.
 
Ami itt is izgalmas játék, hogy aki nem vallja be önként saját bicskei építménytulajdonát magánszemélyként, szinte biztosan megússza - mert "felderítés" nincs. Az is külön fejezet, hogy a szegénységben élők fizetésképtelenek tehát 50-100 milliósra lehet becsülni az építményadó kinnlévőséget, ami a szegény tulajdonosok köreiben megduplázott évi tartozás a Tessely-féle építményadó duplázás után.      

 

 
ia  

 

 

2015. február 19-én, 13.38-kor küldött kérdéseire az alábbi válaszokat
tudom adni. Mint az bizonyára Ön előtt is ismert, az önkormányzatok adóságának (sic!) átvállalásával Magyarország Kormánya kimentette a településeket az adóság csapdából (sic!) és a közigazgatás átszervezésével új időszámítás kezdődött a magyar önkormányzatiság életében. Ez által a településeknek saját lábra kell állniuk, ami a helyi bevételek növelésével valósulhat meg. Bicske Város Önkormányzata olyan gazdaságfejlesztési politikát indított el, mellyel célunk a meglévő munkahelyek megőrzése, új munkahelyek létesítésének elősegítése településünkön. Ennek első lépéseként; hogy ösztönözni tudjuk a vállalkozások városunkba települését; döntött úgy a Képviselő-testület, hogy a hatályos adórendeletet akképpen módosítja, hogy a telekadót 2015. január 1-től megszünteti. A Képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy körülbelül 20 millió forint az az összeg ami az előző éveken befolyt ebből az adónemből az önkormányzat számára. Számszerűsítve: 2013. évben 22.107.000 forint, 2014. évben pedig ez az összeg 19.009.725 forint volt. Ez az összeg a város teljes területére vonatkoztatott telekadó befolyt összege. Engem sem Mészáros Lőrinc úr, vagy hozzá köthető személy, vagy bárki a Fidesz-től nem keresett meg, hogy szűntessük (sic!)  meg a telekadót. Az önkormányzat szándéka; még egyszer hangsúlyozom; az volt, hogy munkahelyeket tudjon a későbbiekben a városban teremteni. Ez által a településnek és a település minden lakójának kívánunk kedvezni. A közvilágítás korszerűsítésére igényelt hitel fedezetéül pedig a korszerűsítésből származó megtakarítások szolgálnak. Szívesen lekérem a szolgáltatótól a részletes telefonhívás listámat, melyet a rendelkezésére bocsátok, ezzel bizonyítva annak ellenkezőjét annak, ami az Önök cikkében megjelent, hogy engem senki sem keresett telefonon ezekben a kérdésekben. Bicske Város Önkormányzata tehát büszkén vállalja azt az unikális lépést, hogy 2015-től megszűntette (sic!) a telekadót, ha ezzel akár egy új munkahelyet a későbbiekben létre tud hozni. Az adófizetési kötelezettség alapja az érintett adóalanyok bevallása alapján történik, az általuk adóként befizetett összeg az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 53.§ alapján pedig adótitoknak minősül. Kérem, hogy a valótlan, illetve elferdített tényeket a valóságnak megfelelően szívesedjen közölni. Üdvözlettel: Pálffy Károly polgármester

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása