Csabdi középkori temploma mintegy 800 éve épült.  Imeli László gyűjteményében   - nemcsak a digitálisban járva - a képeslapot és a másik oldalát is lefénykepeztük. 

Nagyítóval szemügyre véve 1911. áprilisban adta postára a húsvéti lapot a szünidejét Csabdin töltő Jenő (?)  - az édesapjának. A címzés "Tekintetes Ferenczy János jegyző úrnak Füle község Fejér m.

"Kedves édes Apám! 

Itt küldöm a csabdi-i csonka tornyot ismerje meg édes Apám ki van ott. A Zoltán lapját most kaptam meg, azt hiszem hogy ő is jól tölti a szünidőt mert énnekem ez elég jól mulik.  Mindnyájuknak igen kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok. Öcséimet csókolom. Kis és Nagymama kezit csókolom. Kezeit csókolja szerető fia Jenő (Ha jól olvasom a nevet. De lehet, hogy Benő.)  Csabdi"

Az sem lehetetlen, hogy a képen Ferenczy Jenő látható a rom előtt (vagy egy Csabdi rokon.) 

Az 1911-es dátumot valószínűsíti, hogy Ferenczy János jegyző Fülén 1919-ben vonakodva fogadta el a tisztséget egy leírás szerint, amit a   Ferenczy János jegyző Füle keresésre dobott a Google.:  "Varga Imre pénztárnok, B. Kovács Imre elöljáró felesküdtek a Nemzeti Tanácsra és megegyeztek, hogy a távollevő két elöljáró később fog esküt tenni. Ferenczy János vezető jegyző eleinte vonakodott és kijelentette, hogy ez alkalommal nem feltétlenül szükséges az ő személyéhez ragaszkodni, végül azonban ő is felesküdött." 

 

torokhagyomany.jpg

 

fule-csabdi.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása