Ezen 1944-es okirat szerint a háborúban jelentős károkat szenvedett Bicskén a felújításokat Városi Andor kőműves mester végzi. Ebben őt akadályozni vagy más munkával megbízni tilos.  A pecsétben olvasható:  Fejér Vármegye Bicske község 1909. 

Szintén Káli tanár úr gyűjteményéből való ez is. A háttérben az áll, hogy  Káli tanár úr feleségének felmenői között volt a bicskei Herder család is. Magyarosítani kellett nevüket, így lett a családnév Városi. Az egykori kollégiumot, a későbbi zeneiskolát, a zöldházat - Herder-házként is emlegeti a köznyelv mindmáig. Ők építették, mivel építő vállalkozók voltak, elmondás szerint a bicskei bíróság épülete is a nevükhöz fűződik.    

A fenti okirat szerint a háborúban jelentős károkat szenvedett Bicskén a felújításokat Városi Andor végzi. Ebben őt akadályozni vagy más munkával megbízni tilos. 

 

Többször is találkoztam otthonában  Káli tanár úrral a járványidőszak előtt. Egy alkalommal elmondta, hogy olvasott nálam érdekes helytörténeti dolgokról és bizony ő maga is gyűjtötte, rendszerezte az emlékeket. Megbeszéltük, hogy jönni fogok, átnézzük, beszélgetünk gyűjteményéről. Késlekedtem. Aztán jött a járvány. Ezért nem mentem. Most pedig megkaptam mindent, hogy dolgozzam vele. Kérdeztem, odaírhatom mindegyiknél forrásjelölésként, hogy Káli tanár úr gyűjteményéből. Azt mondták, hogy nem szükséges, mert szerény ember volt, nem kereste a feltűnést.       

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása