Új játszótér Bicskén

Címkék: vélemény játszótér

2022.04.19. 18:24

Egy bicskei pozitívum,  amibe vegyül némi negatívum is.

A polgármester átadta a Kézai Simon utcában az új játszóteret.

De aki tervezte, kivitelezte - valamiért nem emelte fel a fejét, hogy 22 ezer voltos villamosvezeték alá építkezett.

Javasolt ezt is elolvasni:

https://njt.hu/jogszabaly/2013-2-20-2X

Természetesen nem tilos ide  játszóteret építeni. Sőt, kellett is a játszóhely, hiszen sok gyerek lakik errefelé. De ha már a villanyvezeték közeli építkezésekről külön jogszabály rendelkezik, ez a megoldás nem nevezhető szerencsésnek. Akkor sem, ha örülünk a grundnak. Alap, hogy legyen. (Ez volt az a blog, ahol először megírtuk, hogy a Telepen nincs játszótér. Aztán lett a BTC-n. Ez a második. Örvendetes.)    

A 22 kV a városban több ponton is húzódik, a szigetelése bizonyára itt is teljesen biztos. Vagy nem. Mert ha az lenne, nem lenne ilyen nagy a táv a vezetékek között. Ez az ún. középfeszültség. Ez a bicskei játszótér melletti 22 ezer Volt, ami írd és mondd  - alig marad el a vasútnál alkalmazott 25 ezer Volt-tól. (Félreértés ne essék, a személyvonatok szerelvényeiben ez nem jelent problémát az utasoknak rendeltetésszerű használat esetén.)  

Amiért itt megemlítésre kerül: a család- és gyermekközpontúnak mondott koncepcióban bizony-bizony több figyelmet érdemelt volna egy játszótér elhelyezése. Szerény véleményem szerint a közelébe sem szabadott volna tenni. Villanyoszlop tövébe semmiképpen. Ha mégis, ha tényleg nincs máshol megfelelő hely az egész Telepen, akkor minimum a telek másik két sarkának valamelyikébe kellett volna felépíten, ami távolabb van a vezetéktől.

Nem veszélyes a vezeték tisztes távolból. De talán-talán nem is szerencsés alá játszóteret telepiteni, ha már a jogszabály ezzel kapcsolatos korlátozásokat ír elő. 

A hivatkozott jogszabályban a föld feletti, 35 kV alatti vezetékekre vonatkozó szabályok az irányadók.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása