Kiskőrösről érkezett hozzám ma (Petőfi évében). Minő véletlen. 1949-ben Bicskéről Budapest, Gyömrői út 200. címre címezték. Megnéztem, egy öreg ház, (mintha egy pl. telepi vagy kertvárosi házikó lenne Bicskén) - de ez Pestszentlőrincen a mai gyorsforgalmi út mellett áll.

99f048f7a603460dc4078bc6d3882d72-bicske-hosok-szobra-stb-barasits.jpg

 

 

325433796_509229601368036_32854105731703790_n.jpg

Sajnálom, hogy a bélyeget egy gyűjtő levette, ezzel sérült az emlék egésze, de sebaj. A posta pecsétjéből nem sok látszik, mert a nagyja a bélyegen volt. 

De szerencsére a képeslapot feladó - valószínűleg fiatalok, gyerekek - nagyon alaposak voltak, mert a címzés (Nagys. Pákozdy András Pestszentlőrinc Gyömrői út 200.) és neveik mellé dátumot is jegyeztek.

Külön tetszik, hogy mindössze az  "Üdv" az írás tartalma, a többi csak aláírás és dátum.  

Ezt a képeslapot én még azt hiszem, nem láttam. Sem könyvben, sem online, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Imeli László helytörténész, gyűjtőnek van belőle. Egy másik, ilyen dolgokhoz (is) remekül értő barátom azt mondta, hogy mindegyik kép ismerős  a mozaikból, de így együtt nem látta.

Számomra ez a szemszögű Országzászló fotó sem ismerős. A Payer-villa részletet pedig nem ismertem volna fel ilyen könnyen, ha nem írják alá, hogy ez az. 

A mai ovi épületéről pedig nem tudtam, hogy kultúrház is volt. Úgy tudtam, hogy rendőrségnek épült 1930-ban és később ovi lett. Rendőrségnek a barokk stílusban épült és akkor nagynak számító ingatlant Gutman Gyula tervezte. Bishof Gyula, Sarlós József és Bőcs Ferenc  voltak a kivitelezők.  Mindezt a Bicske története című alapműben olvasom.

Ott áll az is, hogy a bicskei kultúrház 1929-ben épült. Így  legfeljebb az képzelhető el, hogy ideiglenesen a kultúr is helyet kapott ott valamilyen okból.  De az is lehet, hogy tévedtek a képeslap kiadói, ami még érdekesebbé teszi a lapot.   

Ami nem található meg a megyei könyvtár digitálisan elérhető gyűjteményében sem. A katalógust bárki használhatja. Letölteni onnan képet nem szabályos, de nem is érdemes, mert kis felbontású, de egyébként azt is lehet forrásmegjelöléssel meg rajta van mindegyiken a könyvtár logója. A megye összes településéről gyűjtik és így dolgozzák fel teszik visszakereshetővé a képeslapokat. De ez a bicskei lap ott sincs! 

Barasits a képeslapot kiadó neve. Budapest, Nagyatádi Szabó István utca. Ez a mai Kertész utca Erzsébetvárosban. Ez mindig Kertész utca volt, csak 1938/51 között nevezték át Nagyatádira.       Örülök, hogy 72 éve elindult a képeslap Pestszentlőrincre, majd cirkalmas módon Kiskőrösre került, ahonnan postázták  nekem Bicskére, az indulás helyére. És hogy még Nagyatád virágváros neve is benne van, az külön jó. Egy mosolyt megér.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása